“Kutsal aile masalına son”

Kmanset1AKP’nin aile politikalarına karşı “Aile dışında hayat mümkün” diyen kadınlar, polisin tüm engellemelerine rağmen Beşiktaş Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi

Sosyalist Feminist Kolektif’in (SFK) çağrısıyla bir araya gelen kadınların, Beşiktaş’taki Başbakanlık Ofisi önünde gerçekleştirmek istediği eylem polis engeliyle karşılaştı. Polisin tüm engellemelerine rağmen eylem yapma kararı alan kadınlar Beşiktaş Meydanı’ndan iskeleye doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca, “Aile değil kadınız feminist isyandayız” , “Kutsal aile masalına son” , “AKP elini bedenimden çek” , “Sıcak yuva sizin hayat bizim olsun” sloganları atan kadınlar, kendilerine dayatılan “kutsal aile” masalına kanmadıklarını, erkek egemen dayatmaya karşı çıktıklarını belirttiler.

IMG_0126

Beşiktaş’taki İskele Meydanı’nda Sosyalist Feminist Kolektif adına okunan basın açıklamasında, kadınların emeğinin, bedeninin, kimliğinin, tüm yaşamının erkek egemen sistem ve onun hayat bulduğu kurum olan aile tarafından belirlendiği vurgulandı. Açıklamada, “Büyük bir yalana inandırıldık, yıllarca aileden başka bir hayatın olmadığı bize söylendi” diyen sosyalist feminist kadınlar, her gün kadın cinayetleri haberleriyle uyanıldığı düşünüldüğünde, ailenin kadın için “mutlu bir yuva” olmadığını söyledi. Kadınların iyi eş, mükemmel anne olmak için tükendiklerini belirten sosyalist feministler, kadınlar her işe koşmaya zorlanırken erkeklerin daha da güçlendiği tespitini yaptı.

Açıklamada,  AKP iktidarı döneminde “Kutsal aile”nin her zamankinden daha fazla dayatıldığını dile getirerek, kadınlara karşı uygulanan en büyük silahın aileyi güçlendirmek olduğu söylendi. “Üç çocukla başlayan, bakanlığın adından kadını çıkarmakla, aile ve ev kadınlığı eğitim programlarıyla devam edip kürtajı yasaklama denemeleri ile şaha kalkan kadın düşmanlığına maruz kalıyoruz” diye konuşan  kadınlar,  aile ombudsmanlığı düzenlemesiyle şiddet yuvası evliliklere ve ailelere mahkum edilmeye çalışıldıklarını ifade ettiler.

IMG_0070

“Aile düzeninin tek meşru ve istenen yaşama biçimi olmasını reddediyoruz”

Kadınlar, emek köleliğini, ömür boyu bakıcılığı, şiddeti ve baskıyı reva gören aile düzeninin tek meşru ve istenen yaşama biçimi olduğunu reddediklerini ifade ederek, devletin gereken bakım hizmetlerini, nitelikli, yaygın ve parasız olarak sağlamasını talep ettiklerini dile getirdiler.

Kadınların talepleri net

Sosyalist Feminist Kolektif, erkeklerden ‘yardım’ değil, eşit paylaşım istediklerini ifade ederek, ev ve bakım işlerinin kadınların sırtından alınması gerektiğini söyledi. Kadınların talepleri şu şekilde:

  • Devlet kreşlerinin çocuklar için yaş sınırı olmadan, ücretsiz ve 7/24 açık ve çalışanların en az yarısı erkek olan bakım evleri açılması.
  • Yaşlı ve hastalar için de parasız, devamlı açık bakım evleri. Buradaki istihdamın kadın ve erkek arasında eşit oranda paylaştırılması.
  • Doğum kontrol programları ve kürtaj hakkının, her doğan çocuğun istenen bir çocuk olmasını sağlayacak şekilde tasarlanması.
  • Aile içindeki şiddet, sömürü ve baskıdan kurtulmak için boşanmanın kolaylaştırılması, kadını aile içinde kalmaya ikna edecek politikalara son verilmesi.
  •  Boşanan kadınlara toplumsal cinsiyet rollerini yeniden üretmeyen meslek edindirme kursları, parasız barınma hakkı ve istihdama öncelik verilmesi ve kota hakkı.
  • Koca ve babaya bağlı tüm sosyal hakların aileden koparılması ve tek yaşayan kadınların sosyal güvenceye kavuşturulması, işe başvurdukları anda işsizlik maaşı almaya başlaması.
  • Koşulsuz nafaka ve boşanan kadınların can güvenliğinin sağlanması.

IMG_0062

“Üreme odaklı heteroseksist aileye mahkum değiliz”

Sosyalist feminist kadınlar açıklamalarını şu şekilde sonlandırdılar: “Kadınlar olarak üremeye dayalı heteroseksist aileye mahkum değiliz. Biliyoruz ki başka türlü ilişkileri yaşam biçimleri mümkün. Biliyoruz ki bedenimiz, emeğimiz, kimliğimizi saran ailenin surları dışında da sevgi var, aşk var, dayanışma var. Aile dışında hayat var!”

IMG_0075

“Kampanyanın devamı gelecek”

Eylem sonrası Sendika.org’a konuşan Sosyalist Feminsit Kolektif üyesi Filiz Karakuş, AKP iktidarı ile yükselişe geçen “kutsal aile”yi şöyle anlattı:

Aile, kadınlarının karşılıksız ev emeğinin olduğu, ücretli yaşamın ona göre şekillendiği bir kurum. Kadınlar aslında her dönemde aileye mahkum edilmek istense de bu dönemde AKP’nin politikalarıyla bu durum başka bir hal almıştır. Aile, aile içinde kadınlara yüklenen rollerin parçalanıp başka alanlara kaydırılması feministlerin temel gündemi. Sadece heteroseksist  (düz cinsel) aile değil, başka aile ve yaşam biçimlerinin varlığı bizim temel politikamız. AKP’nin boşanan kadınları erkek şiddetinin kaynağı olan aileyi güçlendirerek yapmaya çalışıyor. Biz de AKP’nin “kutsal aile” söylemlerine sarıldığı bu günlerde, bu kampanyaya ağırlık verdik. Devamı gelecek.”

Sendika.Org

Leave a comment